söndag 28 oktober 2012

Funkisvecka på Lillsved!

DE VACKRA BILDERNA STÅR LINDA LÖFROTH FÖR! 

v42 hade vi en mycket intressesant och insiktsfull vecka på Lillsved. Hela veckan ägnades nämligen åt funktionsnedsättningar i olika former. På måndagen fick vi testa på olika "vanliga" sporter så som basket och innebandy, fast vi skulle ha ett funktionshinder. T.ex spelade vi basket med en arm och fotboll på ett ben.


Resten av veckan bestod av en massa intressanta föreläsningar av folk med funktionshinder samt anhöriga till funktionshindrade. Vi fick också själva pröva på att ha egna funktionsnedsättningar under en skoldag och även pröva på olika sporter för funktionshindrade. Som goalball för blinda och rullstolsbasket.

Vissa valde under sin funktionshinderdag att vara blinda och fick då ha på sig ögonbindel, medan andra var stumma. Man kunde även vara döv med öronproppar och några "freestylade" lite och fick tourettes och ticks. Att sitta i rullstol fick vi också prova på, och det verkade många tycka var kul. 

Det var mycket skratt och bus under veckan, men mitt i allt detta fanns det ändå en viss känsla av nedstämdhet hos många. Att träffa på alla dessa fantastiska och inspirerande människor flera timmar i veckan, blev på ett sätt ganska påtagligt tillslut. Man började tänka mycket på livet och det oförutsägbara. Jag tänker på Christer som vid 20-årsåldern råkade ut för en hjänblödning när han blev påkörd av en annan motorcross när han själv tävlade. I flera år har han nu behövt kämpa för att kunna leva ett "normalt" liv. Jag kan bara tala för mig själv egentligen, men jag tror att många hade lika många tankar som jag i huvudet under och efter alla föreläsningar. Jag kände tacksamhet. Jag kände att livet är orättvist. Jag kände på ett sätt skuld. Skuld för att jag egentligen har det så bra, men ändå klagar ibland på livet, medan dessa människor som saknar kroppsdelar eller har andra hinder som gör det svårare på många sätt, har en sådan positiv inställning till livet.


Jag tror det var väldigt nyttigt för oss som blivade pedagoger och coacher att få träffa dessa människor. Att få lite perspektiv på saker och ting, och få se alla typer av människor och inte bara "de normalstörda".  Det var också väldigt givande att prata om funktionshinder som inte syns på utsidan, som t.ex aspergers syndrome och ADHD. Jag tar med mig från den här veckan att man aldrig ska döma någon utifrån dess handlingar, då det i många fall beror på en sjukdom som personen ifråga inte kan göra något åt.

I slutet på veckan skulle vi gruppvis gestalta veckan som varit genom olika estetiska uttryck. Dans, musik, skapande, skrivande, teater, foto och video var de grupper som fanns. Jag fascinerades av hur duktiga alla grupper var och hur mycket energi alla hade lagt på sin redovisning. Alla var fantastiska! Bland annat gjorde dansgruppen en dans som var så vacker att jag fick rysningar! Skapandegruppen hade en fin utställning på skolan och skrivargruppen satte ihop en tidining. Även fotogruppen (som man ser av att titta på dessa bilder!) var fenomenala med sitt arbete. Här finner ni Sånggruppens uppspel samt Teatergruppens uppvisning! (klicka på de understrukna orden så kommer ni till länken). Jag hoppas videogruppen lägger upp sitt arbete snarast på youtube!

Tusen tack, funkisgruppen, som lyckades pussla ihop den här veckan! Det har varit oerhört givande och känslofyllt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar